Investigatii oftalmologice (tomografia de coerenta optica, topografie corneana, goniometrie, camp vizual, test Schirmer)➤ Ochelari pentru adulti
Tomografia de coerenta optică (OCT)
Tomografia de coerenta optica (OCT) este un test imagistic care ofera o imagine a retinei sau a altor structuri oculare.
Acest dispozitiv de ultima generatie folosește valuri de lumină pentru a face poze în sectiunea indicata.
Prin intermediul acestei investigatii, medicul oftalmolog poate investiga retina, nervul optic, corneea sau irisul.
Aparatul ofera imagini despre fiecare dintre straturile retinei și grosimea lor.
Examinarea cu acest aparat este relativ simpla si non-invaziva. Va asezati în fata aparatului cu capul pe suportul special creat pentru a-l menține nemiscat.
Echipamentul va va scana ochiul fără a-l atinge. Scanarea durează aproximativ 5-10 minute. Exista 3 tipuri de OCT: retinian, de nerv optic si de pol anterior.
Afectiuni pe care un examen OCT le poate identifica:
➥Degenerescența maculară legată de vârstă;
➥Retinopatia diabetică;
➥Edemul macular de diferite cauze;
➥Membrane situate pe suprafața retinei;
➥Glaucomul;
➥Gaura maculară;
➥Edem macular;
➥Uveite – inflamații intraoculare;
➥Traumatisme corneene.
Avantajele examenului OCT sunt urmatoarele:
➥1. Metodă nedureroasă, noninvazivă și noncontact;
➥2. Nu iradiază – nu folosește raze X sau substanțe de contrast;
➥3. Nu implică anestezie locala;
➥4. Rezultatele sunt oferite pe loc și pot fi comparate pentru urmărirea eficienței tratamentului prescris de medic;
➥5. Această investigație nu are nici o contraindicație și se poate repeta ori de câte ori e necesar.
Camp vizual computerizat
Câmpul vizual este o investigatie nedureroasa si reprezinta totalitatea punctelor din spatiu pe care le poate percepe un ochi mobil.
Aparatul, numit ”Camp vizual computerizat”, este format dintr-o cupola prevazuta cu un suport pentru barbie si frunte si un buton. În aceasta cupola se vor proiecta puncte luminoase,iar in momentul in care sunt zarite, pacientul trebuie sa apese pe buton. Se masoara astfel (pe baza unui algoritm controlat de computer) sensibilitatea luminoasa a ochiului in diferite puncte ale câmpului vizual, relevante pentru diagnostic.
Examinarea campului vizual este necesara in diagnosticarea afectiunilor nervului optic si afectiunilor retiniene in special a glaucomului. De multe ori, pacientul nu observa pierderea de câmp vizual periferic, de aceea glaucomul este o boala periculoasa si reprezinta dusmanul tacut al vederii.
Gonioscopia
Este o examinare pentru a vedea daca zona in care se scurge fluidul din ochi (numit unghi de drenaj) este deschis sau inchis. Este adesea efectuata in timpul unui examen periodic al ochiului, in functie de vârsta dumneavoastra si daca aveti un risc crescut de glaucom.
Gonioscopia se face in cazurile cu suspiciunea de hipertensiune intraoculara. Glaucomul este o boala oculara care poate cauza orbire prin distrugerea nervului optic. Daca aveti glaucom, gonioscopia ajuta medicul sa vada ce tip de glaucom aveti.
Se efectueaza cu instilarea de picaturi anestezice, ulterior montându-se o lentila pe ochi.
Testul Shirmer
Testul Schirmer este practicat pentru diagnosticarea unui sindrom uscat (Gougerot-sjogren) sau, la persoanele care doresc sa poarte lentile de contact, pentru a evalua secretia lacrimala. Testul se face prin aplicarea unei benzi de hartie milimetrica in apropiere de unghiul extern al ochiului.. Dupa 3 minute, se masoara numarul de gradatii ale hârtiei care au fost umezite de secretia lacrimala.
Topografia corneana
Topografia corneana este o investigatie non-invaziva si nedureroasa ,de ultima generatie , care a revolutionat imagistica medicala oculara a segmentului anterior al ochiului (cornee, camera anterioara si cristalin). Aparatul este complet automat si are un software care face toate masuratorile. Avantajele sunt simple: mai repede, mai bine si masurari mai precise.
Datele obtinute de la acest aparat ne pot ghida in:
➥ diagnosticul cert al keratoconusului boala bilaterala, degenerativa a corneei, in care corneea isi schimba forma devenind conica. Clinic, pacientul observa o depreciere a vederii si o evolutie rapida a dioptriei ceea ce duce la schimbarea frecventa a lentilelor ochelarilor. O simpla masuratoare cu acest aparat ne ofera diagnosticul cert de keratoconus si pacientul este indreptat catre o procedura care ii poate intari structura corneeana si limita evolutia bolii (cross-linking);
➥evidentierea evolutiei keratoconusului prin analiza mai multor harti corneene si pahimetrice;
➥analiza Belin/Ambrosio ne evalueaza ectaziile corneene, atât keratoconusul cât si ectaziile aparute dupa operatiile de transplant penetrant de cornee(keratoplestie penetranta);
➥ne permite ajustarea valorilor keratometrice in vederea operatiei de cataracta, mai ales la implantele premium cum sunt: implantele torice, multifocale si multifocale torice. Pot exista erori de refractive postoperatorii daca se analizeaza doar fata anterioara corneana prin autokeratometrie. Topograful cornean ne poate evalua si fata posterioara si rezultatele postoperatorii sunt mult mai predictibile. În acelasi timp, aparatul ne ofera automat cea mai mare densitate a cristalinului masurat, ceea ce ajuta chirurgul in stabilirea conduitei terapeutice inainte, in timpul si dupa chirurgia cataractei;
➥este obligatoriu pentru a decide si recomanda interventia chirurgicala de reducere a dioptriei (LASIK si PRK) sau de implantare a inelelor corneene si in acelasi timp pentru a monitoriza evolutia postoperatorie;
➥prin realizarea hârtiilor topografice asociate cu soft-ul Medmont Studio ne poate indica ce lentile rigide de ortokeratologie sunt cele mai indicate pentru stoparea evolutiei miopiei si pentru un rezultat vizual optim peste zi; in acelasi timp ne permite monitorizarea evolutiei sub tratament prin realizarea topografiilor la o saptamâna, la 3 saptamâni, la 2 luni si la 6 luni dupa prescrierea lentilelor Menicon;
➥calculul unghiului camerular ne poate indica daca pacientul are unghiul camerular inchis sau deschis; Unghiul camerular inchis poate determina cresterea presiunii intraoculare, iar netratarea acesteia poate determina orbirea in câteva zile;
➥calcularea volumului si inaltimii camerei anterioare ne ajuta pentru a simula si analiza ➥posibilitatea implantarii unui implant intraocular pozitionat intre iris si cristalinul natural (IOL fakic);
➥permite examinarea glandei lacrimale si a sacului lacrimal diagnosticul tumorilor.
Pahimetria oculara
Pahimetria corneana este un examen care masoara grosimea corneei. Cunoasterea grosimii corneei este utilizata pentru a defini fiabilitatea de masurare a presiunii intraoculare. Examinarea este de asemenea realizata ca un instrument pentru evaluarea diferitelor patologii ale corneei, cum ar fi keratoconus, edemul cornean si in diagnosticarea glaucomului. Pahimetria se realizeaza cu o sonda cu ultrasunete (pahimetria acustica).
Exoftalmia
Exoftalmia sau „ochii bulbucati” reprezinta proeminenta globului ocular in afara orbitei si totodata cel mai frecvent semn al unei suferinte orbitare (orbita fiind cavitatea osoasa in care se gaseste globul ocular).
Afectiunea se masoara cu ajutorul unui exoftalmometru Hertel, un instrument manual care inregistreaza pozitia suprafetei anterioare a corneei fata de marginea laterala a orbitei. Cand globul ocular depaseste cu mai mult de 20mm rebordul orbitatar sau cand intre cei doi ochi exista o protuzie mai mare de 2mm se stabileste diagnosticul de catre medicul oftalmolog.
Daca doriti mai multe detalii, asistentele noastre si medicii nostri va stau la dispozitie la telefon 0770328948 sau puteti folosi pagina de programare din site-ul nostru la oricare din cabinetele noastre din Deva sau din Simeria.