Ce trebuie sa sti inainte de-a veni la consultatii ➤ Programare
De ce se pun picaturile (substante cicloplegice) in ochi?
Rolul acestor picaturi, pe numele lor complet este sa blocheze temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor, muschi care controleaza cristalinul. Acesta este o structura care ne ajuta sa vedem clar la aproape, respectiv realizeaza fenomenul de acomodatie. Deoarece copiii poseda in mod natural o acomodatie foarte puternica, de multe ori se poate intampla ca dioptriile citite de refractometru (dioptron) sa nu fie cele reale.
Stiind mecanismul lor de actiune, este usor de inteles ca efectele resimtite de pacient se rezuma la vedere incetosata la aproape. Acest fenomen poate sa dureze 3-4 ore sau 24-36 ore, in functie de tipul de picaturi administrat. Daca se urmareste doar examinarea fundului de ochi, atunci efectul va dura mai putin, in jur de o ora, instilandu-se doar 1 picatura.
Copilasii mici - daca oftalmologul decide ca trebuie sa foloseasca picaturi?
Consultul oftalmologic poate fi efectuat din prima zi de viata, sau atunci cand este nevoie.
Prezentati-i pe scurt copilasului dvs. ca va fi pus sa recunoasca anumite desene, cu fiecare ochi in parte si pentru ca medicul sa vada mai bine in interiorul ochisorilor va folosi niste picaturi magice.
Aduceti impreuna cu copilasul jucaria preferata, astfel si jucaria sa poata fi folosita ca exemplu la consultatie.
Sunt necesare aceste picaturi?
E fundului de ochi care, la copii, de cele mai multe ori nu se poate efectua printr-o pupila nedilatata.
De exemplu strabismul latent este un tip de strabism in care ochiul “fuge” putin, mai ales cand copilasul este obosit. Fara aceste picaturi, poate sa nu fie descoperit, iar in timp sa devina manifest. Chiar daca ochiul are o deviere mica si doar uneori, trebuie prescrisi ochelari pentru incercarea corectarii strabismului.
Cand sa mergi cu bebelusul la oftalmolog:
- Strabismul sau privirea incrucisata;
- Orice tip de traumatism ocular sau modificare fizica a ochiului;
- Orice semn ca vederea copilului nu se dezvolta corespunzator.
In situatia in care copilul nu prezinta aparent nici o problema legata de vedere, medicii oftalmologi recomanda control oftalmologic de rutina la trei, la cinci ani si inainte de inceperea scolii.
De cate ori mergem la oftalmolog:
- cel putin o data intre 20 si 29 de ani;
- cel putin de doua ori intre 30 si 39 de ani;
- o data la doi-patru ani intre 40 si 64 de ani;
- o data pe an sau cel mult la doi ani dupa varsta de 65 de ani.
Pentru ca ne place sa ne privesti si sa ne vezi cu ochi buni, fa-ti o programare completand formularul on-line la Cabinetul din Deva sau formularul on-line la Cabinetul din Simeria din site-ul nostru, iar noi te vom contacta in cel mai scurt timp.